Uniunea Europeană va investi 187,5 milioane de euro în conducta de gaze Balticconnector între Estonia şi Finlanda, se anunţă pe site-ul Comisiei Europene.

„Conducta Balticconnector trebuie să pună capăt izolării Finlandei pe piaţa gazelor şi va contribui la dezvoltarea pieţei de gaze naturale din regiunea Mării Baltice. În plus, acesta va asigura aprovizionarea cu gaze naturale în întreaga regiune baltică”, se arată în declaraţie.

Sprijinul financiar al UE este de 75% din finanţarea necesară pentru construirea conductei, care va fi realizată în colaborare de Finlanda şi Estonia.

Conducta urmează să fie operaţională înainte de decembrie 2019.

„Diversificarea surselor de energie, a rutelor şi a pieţelor de energie – reprezintă baza Uniunii Energiei. Comisia Europeană a început cu gazoductul GIPL între Polonia şi Lituania, iar acum continuă să sprijine Balticconnector.

Promovarea acestor proiecte va pune capăt izolării Europei de Nord-Est pe piaţa gazelor şi va dezvolta întreaga piaţa a energiei din zona baltică”, a declarat Miguel Arias Cañete, comisarul european privind schimbările climatice şi energia.