Actualul Guvern moldovenesc încearcă disperat să atragă atenția vestului asupra problemei tot mai mari privind propaganda și imixtiunea rusească. Despre aceasta scrie Richard Grenell, fost purtător de cuvânt a 4 ambasadori SUA în cadrul ONU.

Într-un material publicat pe newsmax.com, Grenell menționează despre activitățile corupte ale lui Gofman și Platon. Acesta scrie că majoritatea americanilor nici n-au auzit de Mihail Gofman, însă fostul oficial moldovean se ascunde în Statele Unite de ministerul Justiției al Moldovei care a emis mai multe mandate de arest pentru ca acesta să se întoarcă în țară.

„Gofman a fugit sperând să ofere oamenilor legii din SUA informații despre furtul a 1 miliard de dolari din sistemul bancar, despre care știe foarte multe, în schimbul azilului politic. El știa că are proble încă de la începutul acestui an, când noul Guvern orientat spre reforme, a început să întreprindă acțiuni reale și măsurate împotriva corupției și să investigheze anumite tranzacții din trecut, de care era responsabil Gofman. Autoritățile moldovenești consideră că Gofman ar putea fi implicat în schema de spălare a celor 25 miliarde de dolari proveniți din Rusia, prin băncile din Moldova”, scrie Grenell.

Totodată, fostul purtător de cuvânt menționează și despre colegul lui Gofman de afaceri Veaceslav Platon, care, de asemenea este implicat în furtul miliardului. Oficialii moldovenii vor să-l întrebe pe Gofman despre rolul său în acest furt , precum și despre suma mare de bani primită drept asigurare imediat după ce și-a procurat poliță de la compania condusă de Platon.

Grenell se întreabă de ce totuși Statele Unite nu-l extrădează pe Gofman guvernului din Moldova. „Este greu de explicat de ce nu se vrea ca un martor-cheie și un posibil complice să fie măcar interogat de către autorități”, scrie acesta.

„După protestele masive din ianuarie 2016, în care oamenii au cerut guvernului să întreprindă mai multe acțiuni concrete împotriva corupției din Guvern, conducerea Moldovei a fost preluată de către un tehnocrat. Pavel Filip și Partidul Democrat din care face parte, și-au preluat noile responsabilități prin introducerea unor reforme serioase. Gofman și Platon știu că actuala guvernare pro-occidentală este serioasă în privința stopării acelei lungi perioade de influență și control din partea Rusiei”, scrie americanul.

De asemenea, portalul newsmx.com precizează că săptămâna trecută, publicația The New York Times a menționat pe prima pagină un reportaj despre campania masivă de dezinformare pe care Rusia o răspândește în întreaga lume. Times precizează că, din Europa până în Statele Unite are loc un program „armat ” de informare, care utilizează diverse mijloace pentru a semăna dubii și a provoca divizarea.

Într-un final, publicația americană scrie că Moldova este serios intenționată de a trage la răspundere acești criminali și de a-și reforma sistemul. „Aceasta este exact acea conducere anticorupție care a fost cerută de către SUA. Eforturile de implementare a politicilor de bună guvernare și eliminarea schemelor „plată pentru faptă” trebuie să fie recompensate. Statele Unite nu trebuie să ofere protecție unui om care contribuie la subminarea transparenței și responsabilitatea în Europa de Est, în timp ce, acesta, probabil își acoperă propriile acțiuni criminale”.