Evenimentele de la Chișinău, în care președintele Igor Dodon este învinuit de trădare de țară și nu mai are sprijinul poporului după ce apare într-o înregistrare video în care recunoaște că planul său este proiectul Kremlinului de a federaliza Republica Moldova, iar pentru aceasta primește aproximativ un milion de dolari lunar pentru a finanța Partidul Socialiștilor, par a fi similare cu cele din Austria. Astfel, după ce președintele interimar al Republicii Moldova, Pavel Filip, a semnat decretul de dizolvare a Parlamentului și a stabilit data de 6 septembrie pentru alegerile anticipate, duminică preşedintele Austriei, Alexander van der Bellen, a recomandat organizarea de alegeri anticipate la începutul lunii septembrie, declarând că vrea să restabileasca încrederea în Guvern după înregistrarea video care a condus la demisia vicecancelarului Strache, relatează Reuters.

Este foarte important ca austriecii să aibă şansa unui nou început de reconstruire a încrederii în Guvernul lor, a spus preşedintele Alexander van der Bellen într-o declaraţie de la reşedinţa sa de la Palatul Hofburg din Viena.

Acest nou început ar trebui să aibă loc rapid, la fel de repede cât permit prevederile Constituţiei federale, aşa că pledez pentru alegeri … în septembrie, dacă este posibil la începutul lunii septembrie„, a spus preşedintele.

Van der Bellen şi cancelarul Sebastian Kurz au declarat sâmbătă într-o conferinţă de presă comună, că stabilitatea este o prioritate pentru ei în lunile următoare.

Kurz a repetat că vede alegerile anticipate drept singura modalitate de a rezolva criza. „Noile alegeri sunt o necesitate, nu o dorinţă„, a spus el.

Vicecancelarul austriac Heinz-Christian Strache, liderul Partidului Libertăţii, şi-a anunţat sâmbătă demisia din funcţie după apariţia unei înregistrări compromiţătoare publicate în mass-media germană, în care acesta oferea contracte guvernamentale în schimbul susţinerii politice.

Înregistrarea video, filmată în secret înainte de alegerile din 2017, îl arată pe vicecancelarul austriac vorbind cu o femeie care pretinde a fi un investitor din Rusia.