A crescut prețul pentru chiria manualelor în anul de studii 2016-2017. Cea mai semnificativă majorare a fost operată pentru chiria cărţilor de clasa a IX. Aceşti elevi vor plăti 87 de lei, ceea ce reprezintă cu 27 de lei mai mult faţă de anul trecut, informează 24h.MD.

Elevii din clasa a cincea, care învață în limba română, vor plăti, în medie, 82 de lei pentru setul de manuale, în timp ce pentru liceenii clasei a XII-a chiria s-a micșorat cu aproape zece lei.

Cu toate acestea, chiria cărților pentru elevii care studiază în limba rusă rămâne a fi mai mare decât pentru ceilalți școlari. Astfel, prețul unui set de cărți pentru elevii care învață în limba rusă este, în medie, mai mare cu zece lei decât pentru cei care studiază în limba română. Din cauza majorărilor, şcolarii din clasa a noua vor achita 105 lei.

Cel mai scump manual este cel de Limba română, pentru chiria căruia elevii vor plăti 16 lei și 50 de bani.

Prețul a crescut, deoarece manualele mai vechi de șase ani vor fi înlocuite cu altele noi. De asemenea, în noul an de învățământ va fi mai mare și valoarea penalităților în cazul deteriorării sau pierderii cărţilor.