O nouă instituție a fost creată în urma aprobării noii Legi a Procuraturii. Este vorba despre Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale, scrie 24h.MD.

Nicolae Chitoroagă, şeful interimar al noii instituții susține că anchetatorii din cadrul noii structuri vor investiga infracţiunile cu caracter terorist şi cele comise de organizaţiile criminale.

Mai mult, procurorii vor avea atribuţii exclusive, printre care investigarea infracţiunilor de evaziune fiscală şi de contrabandă.

„În cazul când suma prejudiciului stabilit în urma infracţiunii depăşeşte 50 de mii de unităţi convenţionale la săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală precum şi la contrabandă, precum şi la neplata taxelor vamale. Acestea infracţiuni ţin strict de competenţa PCCOCS”, a spus Nicolae Chitoroagă.

Instituţia va avea două subdiviziuni în zonele de nord şi de sud ale ţării, iar în cadrul acestora vor activa şi ofiţeri din alte structuri. În prezent, aici activează 43 de specialiști.

„Este un număr suficient. Însă fără doar şi poate suntem la un început care nu putem evalua cu siguranţă care este numărul procurorilor, care urmează să activeze în cadrul acestei procuraturi”, a spus şeful interimar al noii instituţii.

Nicolae Chitoroagă a mai declarat că-şi doreşte să conducă instituția şi va candida la concursul pentru această funcţie.

Instituția şi-a început activitatea în data de întâi august.