Procuratura Anticorupţie a finalizat urmărirea penală şi a deferit justiţiei cauza penală de învinuire a Procurorului raionului Taraclia, învinuit de comiterea abuzului de serviciu, comunică 24H.MD cu referire la Serviciul de presă al Procuraturii Generale.

Menționăm că, respectiva cauză penală a fost pornită de Procurorul General interimar, Eduard Harunjen, în baza plângerii depuse de directorul unei întreprinderi care reclama acţiunile abuzive ale procurorului raional în vederea obţinerii foloaselor şi bunurilor ce nu i se cuvin.

Astfel, potrivit actului de sesizare şi materialelor acumulate s-a stabilit că, făcînd abuz de funcţia deţinută, procurorul raionului Taraclia l-a obligat pe directorul unei întreprinderi de stat să construiască, din contul întreprinderii, o porţiune de aproximativ 400 metri de drum în satul Cazaclia, pentru a-i asigura uneia dintre rudele sale accesul la traseul central din localitate.

De asemenea, tot la solicitarea procurorului raional, şeful întreprinderii a fost obligat să-i furnizeze 10 tone de pietriş de granit, materiale de construcţie, precum şi alte bunuri, pentru a fi folosite în scopuri personale.

În total, potrivit estimărilor, procurorul raionului Taraclia ar fi prejudiciat respectivul agent economic cu aproximativ 75 mii lei, ceea ce constituie proporţii considerabile.

Ulterior, la solicitarea şefului întreprinderii de a achita valoarea lucrărilor efectuate şi a materialelor utilizate, procuratura raională a iniţiat în privinţa ultimului mai multe investigaţii, inclusiv a fost pornită o cauză penală.

Pe 1 august curent, la solicitarea Procurorului General interimar, Consiliul Superior al Procurorilor a decis suspendarea provizorie din funcţie a procurorul raionului Taraclia, în prezent, acesta fiind cercetat în stare de libertate.

Cauza penală în privinţa procurorului a fost trimisă pentru examinare în Judecătoria Taraclia, iar pentru a asigura caracterul obiectiv, operativ şi imparţial în cadrul soluţionării respectivei cauze penale, Procurorul General interimar a înaintat Curţii Supreme de Justiţie un demers cu solicitarea de a strămuta examinarea dosarului către o altă instanţă de judecată de acelaşi nivel.

Pentru această infracţiune norma penală prevede amendă în mărime de la 1000 la 2000 unităţi convenţionale sau închisoare de până 6 ani.