În contextul unui trafic intensiv în unele puncte de trecere, de exemplu Tudora, Palanca și Leușeni, Poliția de frontieră vine cu unele recomandări menite să fluidizeze traficul, să reducă timpii de așteptare la controlul de frontieră și să evite formarea cozilor, informează 24h.MD.

Astfel, persoanele care intenţionează să traverseze frontiera de stat sunt îndemnate să-şi verifice valabilitatea documentelor înainte de călătorie.

Părinţii sunt îndemnaţi să se asigure că datele personale ale copiilor şi fotografia sunt înregistrate în paşaportul lor, dacă acesta este emis înainte de 1 ianuarie 2011. Totodată, minorii care deţin paşapoarte personale pot călători însoţiţi de un reprezentant legal, fără acordul celuilalt reprezentant legal.

De asemenea, poliţiştii le recomandă persoanelor care permit călătoriile minorilor cu însoţitori să se asigure că anume acel însoţitor se va prezenta la punctul de trecere a frontierei şi la data menţionată în declaraţia de împuternicire.

Persoanelor cu dublă cetăţenie, poliţia de frontieră le recomandă să prezinte, pe lângă paşaportul statului străin, şi un act de identitate eliberat de autorităţile Republicii Moldova, pentru a fi scutiți de verificări suplimentare.

La traversarea frontierei de stat cu mijloacele de transport, conducătorul trebuie să posede şi, la cererea poliţistului de frontieră, este obligat să înmâneze pentru control permisul de conducere perfectat pe numele său, valabil pentru categoria/subcategoria din care face parte autovehiculul condus, certificatul de înmatriculare/înregistrare a vehiculului, eliberat pe numele acestuia în modul stabilit ori certificatul de înmatriculare/înregistrare a vehiculului însoţit de un alt document (procură, mandat, contract de comodat ş.a.) ce atestă dreptul la utilizarea lui, precum şi documentul internațional de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto, eliberat de asigurătorii din Republica Moldova, sau certificatul de asigurare de frontieră valabil pentru țara de destinație, emis sub garanția unui birou din străinătate, sau alt document de asigurare auto valabil pentru țara de destinație.

De asemenea, polițiștii de frontieră recomandă cetățenilor să fie atenţi la statutul certificatului de înmatriculare pentru mijlocul de transport, deoarece certificatul de înmatriculare provizoriu permite folosirea mijlocului de transport doar pe teritoriul Republicii Moldova.