Portalul Deschide.md a publicat un articol despre firma „Gofma Consulting SRL”, care este controlată de fraţii Mihai şi Alexei Gofman. În articol sunt dezvăluite detalii pe care fostul colaborator al CNA, Mihai Gofman se face a le uita – fratele său, Alexei Gofman a deținut în perioada delapidărilor, funcții cheie la BEM și că că această companie a evaluat gajurile la BEM în perioada furtului bancar.

Imediat după publicarea articolului, fondatorul oficial al firmei, Dmitrii Tărăburcă, a sunat la redacţia Deschide.MD cerând pe ton ultimativ să fie sunat înapoi de autorul articolului în care este furnizată informaţia cu referire la surse bancare. Potrivit înregistrărilor audio ale conversaţiei, acesta a adresat mai multe cuvinte ofensatoare în adresa echipei.

„Să mă sune pentru că eu asta nu voi lăsa aşa. Sunteţi idioţi pentru că altfel nu ştiu cum să vă numesc. Numai un prost poate scrie aşa ceva, înţelegeţi, o minciună prostească şi idioată. De unde aţi luat acest articol, pentru că numai proştii scriu aşa ceva. M-aţi înjosit în faţa întregii în ţări şi voi mă întrebaţi pe mine de ce vă insult? Spuneţii idiotului, sau idioatei voastre care a scris acest articol să mă sune imediat!”, a cerut pe un ton agresiv Dmitrii Tărăburcă.

Mai mult decât atât, procurorul anticorupţie, Adriana Beţişor, afirmă că deţine informaţii care confirmă că „Gofma Consulting SRL” este firmă contractată de BEM pentru evaluarea gajurilor și este controlată de fraţii Mihai şi Alexei Gofman.

Declaraţia a fost făcută în exclusivitate pentru Deschide.MD, după ce săptămâna trecută redacţia a publicat un articol la acest subiect, iar informaţiile din el au fost negate cu vehemenţă şi agresivitate de fondatorul oficial al firmei, Dmitrii Tărăburcă.

„Potrivit informaţiilor acumulate în urma audierii mai multor martori în ancheta privind frauda bancară, am abţinut informaţii că într-adevăr firma „Gofma Consulting SRL” ar aparţine neoficial fraţilor Gofman, doar că fiecare declaraţie urmează să o verificăm şi prin alte acţiuni procesual-penale”, spune procurorul.

Întrebată câţi ani a prestat această companie servicii pentru BEM şi ce arată la prima vedere rapoartele sale de evaluare, Adriana Beţişor a spus că procurorii dețin rapoarte de evaluare ale acestei companii şi din 2011, şi din 2012, şi din 2013 și că acestea vor fi verificate minuțios.

Referitor la acest subiect, recent, Dmitrii Tărăburcă a scris pe contul său de facebook un comentariu în care neagă cu vehemenţă că firma sa ar avea vreo legătură cu fraţii Gofman. Mai scrie el că din ştiri a aflat despre faptul că Mihai Gofman are un frate care a lucrat la BEM, deşi puţin mai devreme, tot el comentase ştirea în care se anunța despre relaţia de rudenie dintre Mihai şi Alexei Gofman: „nu vă este ruşine să scrieţi miniuni”?

Astăzi, acesta a refuzat să răspundă la apelurile telefonice ale jurnaliștilor de la Deschide, în schimb a trimis un sms prin care ne anunţă că vor fi sunaţi de avocatul său.

Potrivit procesului verbal al uneia dintre ședințele Consiliului de Administrație al BEM, care a avut loc în anul 2012, conducerea instituției a aprobat „lista companiilor de evaluare cu credibilitate sporită cu care banca înregistrează o experiență pozitivă de conlucrare”. Printre cele 6 companii, dintre care două de stat, se regăsește și “Gofma Consulting SRL” – despre care angajații BEM ne-au spus că firma i-ar avea în spate pe frații Gofman.

Îninate de asta, Deschide.MD a publicat un alt articol în care anunţa că eroismul de care dă dovadă în ultima vreme Mihail Gofman, umbrește un detaliu pe care fostul colaborator al CNA se face a-l uita – fratele său a deținut în perioada delapidărilor, funcții cheie la BEM. Alexei Gofman a devenit angajat al Băncii de Economii încă în 2008, iar timp de trei ani a fost responsabil de creditare și gestionarea gajelor. Culmea e că din anul 2011 până în 2014, el a fost consilier al președintelui BEM, inclusiv a lui Grigore Gacikevici (n.r. după Gacikevici a urmat Victor Bodiu și Mihai Hîncu).

La fel de important de precizat este şi faptul că după dezvăluirile făcute, fostul şef adjunct al Serviciului Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor din cadrul Centrului Naţional Anticorupţie, Mihail Gofman, a fost citat de trei ori la Procuratura Anticorupție pentru audieri, însă acesta a refuzat să se prezinte.

Pe de altă parte, newsmaker.md scrie că Mihai Gofman se află în SUA, unde prestează servicii de consultanţă autorităţilor americane în ceea ce priveştea spălarea banilor şi combaterea corupţiei. Compania care îi intermediază colaborarea cu autorităţile SUA ar fi expediat o scrisoare pe adresa procurorului general interimar, Eduard Harunjen, şi a procurorului anticorupţie, Adriana Beţişor, în care informează că pentru a “îndeplinirea misiunii sale în SUA”, Gofman mai  are nevoie de circa o săptămână. Documentul datează din 7 iulie, ziua în care procurorii anticorupţie au anunţat că Gofman nu s-a prezentat nici a doua oară la audieri şi că, dacă nici va veni nici a treia oară, vor dispune aducerea forţată.