Urmare a indicației Prim-ministrului Pavel Filip, lansate în cadrul ultimei ședințe de Guvern, Serviciul Vamal și Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) s-au convocat astăzi într-o ședință pentru a stabili un mecanism de interacțiune privind prevenirea introducerii pestei porcine africane (PPA) pe teritoriul Republicii Moldova.

Astfel, măsura a fost impusă de sporirea cazurilor de contaminare cu acest virus în Ucraina, ultimele focare de PPA fiind consemnate în regiunile aflate în proximitatea frontierei moldo-ucrainene.

În acest context, instituțiile cu atribuții la frontieră au elaborat un Plan de acțiuni ce necesită a fi întreprinse în vederea asigurării implementării măsurilor de securitate instituite în acest sens.

Directorul General al Vămii, Vitalie Vrabie, a menționat disponibilitatea instituției de a acorda suportul necesar în detectarea produselor infestate, care prezintă un risc major atât pentru sănătatea publică, dar care pot genera și pierderi economice de proporții.

Serviciul Vamal și ANSA lansează un apel în adresa participanților la traficul transfrontalier de a se conforma cerințelor legale ale reprezentanților autorităților abilitate, acțiunile cărora sunt orientate prioritar spre evitarea eventualilor pericole pentru sănătatea cetățenilor.