Ministerul Economiei a venit cu soluții la revendicările deținătorilor de patentă, care au organizat proteste în fața Guvernului Republicii Moldova. Potrivit ministrului Economiei, Octavian Calmâc, o ieșire din situație ar fi ca patentarii să-şi înregistreze activitatea, lucru ce va oferi o protecţie mai mare consumatorului şi va exclude evaziunea fiscală, informează 24h.MD.

În schimbul patentei, guvernul propune introducerea unui impozit unic de 2 – 3 % din venitul obţinut.

Ministrul Economiei a declarat că practica de activitate în bază de patentă a fost exclusă practic din toate ţările membre ale CSI.

„Soluţia este ca ei, în mod individual, să se înregistreze ca antreprenori individuali. Se propune ca de la cifra de afaceri să fie achitate 2 sau 3 procente”, a afirmat ministrul Economiei, Octavian Calmâc.

În același timp, antreprenorii care au trecut de la patentă la altă formă de activitate spun că beneficiază de mai multe înlesniri.

„Sunt de părerea că toţi trebuie să concureze egal, din punctul de vedere al plății impozitelor. Celor care lucrează legal le vine foarte greu să concureze cu cei care dețin patenta”, a zis antreprenorul Andrei Cojuşneanu.

Amintim că subiectul a fost abordat vineri, în cadrul unei dezbateri. Şedinţa a fost sabotată de membrii Asociaţiei Micului Business. Aceștia au părăsit sala înainte de a asculta propunerile Ministerului Economiei.

În Republica Moldova, sunt 12 mii de deţinători de patentă de întreprinzători.