Restricțiile comerciale împotriva Ucrainei, impuse de Republica Moldova, rămân în vigoare până la sfârșitul acestui an. Anunțul a fost făcut de ministrul economiei al Republicii Moldova, Octavian Calmîc, care dă asigurări că relațiile comerciale cu țara vecină nu vor fi afectate de aceste măsuri.

Ministerul Economiei a elaborat un proiect de Hotărâre de Guvern prin care își propune să introducă taxe la importul de lactate, carne și ciment din Ucraina. Taxele ar urma să fie aplicate până la 31 decembrie 2016.

„Cifra de afaceri dintre Republica Moldova și Ucraina a scăzut de câteva ori. Exporturile noastre au scăzut la 40 de milioane de dolari. În același timp, importurile noastre din Ucraina au scăzut la limita de 600 milioane de dolari. În pofida acestui fapt, Republica Moldova a introdus restricții comerciale, care a fost o măsură temporară. Am convenit la ultima reuniune că această măsură va fi lăsată în vigoare până la sfârșitul anului și nu va fi prelungită în viitor”, a spus Octavian Calmîc.

Ataxe la importul de lactate, carne și ciment din Ucrainamintim că Guvernul Republicii Moldova a impus, până la sfârşitul anului 2016, cote la importul de ciment, produse lactate şi de carne de origine ucraineană şi a stabilit taxe la importurile care depăşesc aceste cote, pentru a proteja producătorii interni mai puţin competitivi.

Ministerul Economiei susține că „prin introducerea taxelor vamale, autoritățile încearcă să protejeze piața internă de importurile masive de lactate din Ucraina, care conform statisticilor au înregistrat în anul 2015 o creștere semnificativă. Importul de lapte acru, lapte prins și smântână, iaurt, chefir a crescut de 1,5 ori, brânzeturi cu 33 la sută, iar a cârnaților, salamurilor și produselor similare de 14 ori”.

Potrivit hotărârii de Guvern, la produsele lactate, carnea și cimentul importate din Ucraina va fi aplicată o taxă vamală de 10 -15 la sută.

Decizia a fost luată la scurt timp după o vizită a ministrului de Externe Andrei Galbur la Moscova.