Imagini cu oameni care blochează spontan străzi pentru a protesta împotriva penuriei de alimente și produse de bază pot fi văzute tot mai des în Venezuela, o țară aflată în criză profundă, relatează agenția France Presse.

Miercuri, văzând din nou că rafturile magazinelor sunt goale, venezueleni de toate vârstele au început să își exprime spontan furia împotriva guvernului și președintelui socialist în apropiere de cartierul popular Petare din Caracas. „Afară cu Nicolas Maduro!” sau „Referendum!” scandau ei, făcând referire la procesul în curs care urmărește revocarea din funcție a șefului statului.

Opoziția venezueleană a obținut marți o primă undă verde din partea autorităților electorale pentru a organiza acest referendum de destituire, primul pas al unui lung proces care ar putea duce la noi alegeri.

Tairon Rincon, un alt manifestant, îi cere președintelui Nicolas Maduro „să găsească o soluție”. „Ne este foame, vrem mâncare: scumpă sau nu, importată, puțin contează, însă trebuie să existe!”, spune el.

În scurt timp, ei sunt dispersați de forțele de ordine, care folosesc gaze lacrimogene și gloanțe de cauciuc.

Câteva ore mai târziu, la Los Ruices, cartier al clasei de mijloc din capitală, o altă stradă a fost luată cu asalt de manifestanți.

Aceste mobilizări intempestive au ajuns să aibă loc zilnic în mai multe orașe ale țării. Organizația non-guvernamentală Observatorul Venezuelean privind Conflictele Sociale a numărat 254 de jafuri și tentative de jaf în primele cinci luni ale anului și, numai în cursul lunii mai, 172 de manifestații împotriva penuriei de alimente.

Într-o țară care duce lipsă chiar și de produse de bază, momentul în care, la fiecare 21 de zile, ajunge din partea guvernului un sac cu orez, lapte și fasole ar trebui să fie o veste bună. Însă în contextul tensiunilor actuale, nu au întârziat să apară polemici.

Venezuela are deja cea mai mare inflație din lume, de 180,9% în 2015. Cifra ar urma să crească la 700% în acest an, conform Fondului Monetar Internațional (FMI).

În fața acestor proteste, guvernul se apără spunând că „Venezuela este victima unui război economic zilnic, unei penurii provocate, unui monopol asupra produselor”, potrivit vicepreședintelui Aristobulo Isturiz, care îi acuză pe oamenii de afaceri de dreapta că sunt vinovați de această criză.