„UE va avea tot 28 de membri, deoarece mă aștept la un nou referendum pentru independență în Scoția, care va reuși de data asta”. Declarația aparține lui Gunther Krichbaum, membru al partidului Angelei Merkel și președintele comisiei de Afaceri Europene în Parlament.

„Ar trebui să răspundem rapid unei cereri de aderare care vine din partea unui stat proUE”, a susținut oficialul pentru ziarul Welt am Sonntag.

La rândul său, premierul scoţian, Nicola Sturgeon, a spus că, odată cu votul pentru BREXIT, Scoția refuză să rămână parte a Marii Britanii.

„Un nou referendum pentru independenţa teritorială este foarte probabil”, a precizat Nicola Sturgeon.

De menționat este că Scoția vrea să blocheze, prin veto, ieșirea Marii Britanii din UE, în contextul în care majoritatea scoţienilor au votat joi, la referendum, pentru rămânerea în Uniunea Europeană.

Autorităţile de la Edinburgh au avertizat, la scurt timp după anunţarea rezultatelor referendumului, că teritoriul şi-ar putea cere din nou independenţa de Londra şi că vor face totul pentru a „proteja locul Scoţiei în UE”.

Pe de altă parte, Comisia Europeană a subliniat sâmbătă că Scoţia face parte din Marea Britanie, i se aplică prevederile constituţionale, iar Bruxelles-ul nu va face alte speculaţii.

Informăm că, potrivit unui sondaj dat publicităţii duminică, 59% dintre persoanele intervievate vor ca Scoţia să se despartă de Marea Britanie. În 2014, la un referendum organizat în acest sens, 45% dintre alegători au votat pentru independenţă. Mulţi au votat împotrivă de teamă că, în cazul obţinerii independenţei, Scoţia ar fi rămas în afara UE. În consecinţă, ţara a rămas în Regatul Unit.