Ministerul Afacerilor Externe din Marea Britanie a avertizat marți cu privire la riscul de atacuri teroriste în timpul campionatului european de fotbal Euro 2016 care începe vineri în Franța, informează 24h.MD.

„În timpul lui Euro 2016, stadioanele, fanzone-urile, locurile unde sunt transmise meciurile și mijloacele de transport public vor reprezenta potențiale ținte pentru atacuri teroriste”, scrie Foreign Office pe site-ul său.

MAE britanic face apel la cetățenii britanici care se deplasează în Franța să fie vigilenți, precizând că nu deține informații precise privind planuri de atentate.

„Nu este vorba despre un răspuns la o amenințare specifică sau o nouă amenințare sau arestarea de ieri”, a spus un purtător de cuvânt al Foreign Office, referindu-se la anunțul de luni privind arestarea la 21 mai, în Ucraina, a unui cetățean francez care pregătea 15 atentate în Franța înainte și în timpul lui Euro 2016, potrivit serviciilor secrete ucrainene.

„Există o puternică amenințare teroristă. Din cauza amenințărilor care există din partea grupărilor teroriste islamiste ce vizează Franța și a recentei intervenții franceze împotriva DAESH (acronim în arabă a grupării Stat Islamic — n.r.), guvernul francez, care a întărit măsurile de securitate, i-a avertizat pe vizitatori să fie în mod special vigilenți”, explică Foreign Office pe site-ul său.

Purtătorul de cuvânt a precizat că polițiști suplimentari vor fi desfășurați în trenurile care leagă Anglia de Franța și la frontierele britanice în timpul Euro 2016.

Marțea trecută, SUA au avertizat că Euro 2016 reprezintă o țintă potențială pentru atentate teroriste, într-o notă a Departamentului de Stat privind riscurile de călătorie în Europa.

„Stadioanele de la Euro, fanzone-urile și toate locurile care vor difuza turneul în Franța și în Europa reprezintă ținte potențiale pentru teroriști”, a avertizat Departamentul american de Stat.

Președintele francez Francois Hollande a avertizat, la rândul lui, duminică, că există o amenințare la adresa securității în Euro 2016 și este valabilă pentru un timp care va fi lung, dând asigurări că guvernul a mobilizat forțele pentru ca securitatea să fie garantată și ca acest frumos eveniment să aibă loc.