Pieţele industriale din centrul capitalei vor fi strămutate la periferie sau în regiunea străzii Calea Moşilor. Despre aceasta a anunțat șeful-adjunct al Direcţiei generale comerţ, alimentaţie publică şi prestări servicii a Consiliului municipal Chişinău, Valentina Constantinov.

Potrivit Strategiei de dezvoltare a comerţului interior în municipiul Chişinău pentru perioada 2015-2020, comercianţii îşi vor putea vinde mărfurile industriale doar la pieţele din alte sectoare ale oraşului, iar autorizațiile nu vor fi prelungite.

„În piaţa de mărfuri industriale de pe strada Calea Moşilor există suficient spațiu unde ar putea să-și amplaseze marfa comercianții din centrul capitalei”, a spus Valentina Constantinov.

Primarul general al capitalei, Dorin Chirtoacă, susţine că Strategia prevede îmbunătăţirea infrastructurii comerciale rurale şi asigurarea pieţei interne cu produse calitative.

„Consider că implementarea acestei strategii trebuie să fie urgentată, pentru că centrul orașului este supraaglomerat, iar de aici vin mai multe pericole, cum ar fi incendiul care s-a produs recent. Se vede foarte clar că situaţia de la Piaţa Centrală şi din centrul Chişinăului este depăşită de felul în care se face comerţ”, a declarat edilul.

Cei mai mulţi comercianţi nu sunt de acord cu iniţiativa autorităţilor.

„Lumea este obișnuită să vină la această piață pentru a face cumpărături. Aici se află gara centrală, este foarte multă lume şi vânzările merg foarte bine”, au declarat câțiva comercianți.

După cum informează 24h.MD, Strategia mai prevede că acţiunile de optimizare şi modernizare a pieţelor agroalimentare vor fi aplicate nu doar în centrul Chişinăului, ci şi în sectoare şi suburbii. În document nu sunt stabilite costurile lucrărilor, nici perioada exactă de implementare a lor.

Menționăm că în municipiul Chișinău activează 47 de pieţe.