Directorul Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române, Dan Dungaciu, a explicat într-o intervenție telefonică la TVR Moldova că o eventuală coaliție a blocului ACUM cu PSRM este mai toxică chiar decât actualul regim de guvernare. Mai mult, o astfel de alianță ar fi împotriva naturii, transmite telegraph.md.

„Dacă blocul ACUM votează un candidat PSRM la funcția de Președinte al Parlamentului (indiferent cine ar fi el), atunci aceasta alianță va fi parafată. Asta va fi percepția publică. Să nu uităm că în politică percepția creează realități. Deci riscurile unei coaliții între PSRM și ACUM sunt foarte mari”, a declarat Dan Dungaciu.

Analistul de la București mizează pe raționalitatea blocului ACUM ca această coaliție cu PSRM nu va fi creată. „Sunt aproape sigur că un asemenea deznodământ nu se va petrece”, a punctat analistul.

Totuși, dacă blocul ACUM va face alianță cu PSRM, ei vor ajunge la guvernare dar niciodată la putere – a spus el -, iar asta ar fi o adevarată înfrângere pentru Republica Moldova, pe termen lung, o înfrângere majoră pe care ar putea-o compensa doar răbufnirea unui curent unionist. „Ar trebui să existe un partid care să țină un steag european la Chișinău, asta în cazul unei alianțe PDM-PSRM”, a adăugat Dungaciu.

Amintim ca astăzi liderii PSRM și liderii PAS cu DA au purtat negocieri privind formarea unei majorități în Parlament, negocieri care s-au soldat fără nici un rezultat de moment. Năstase și Maia Sandu au insistat să primească funcțiile de Premier și Speaker, însă socialiștii spun că sunt gata sa le ofere doar funcția de Prim-ministru, iar Președintele Parlamentului să fie din partea PSRM, a spus Zinaida Grecianîi. Cele două partide parlamentare au relatat că vor continua discuțiile și în zilele următoare.

Vicepreședintele PAS către PSRM, mihai popusoi NU suntem gata să partajăm ceva, iob ceban slusari, nastase dodon maia sandu,