O misiune de experți a FMI, condusă de Ivanna Vladkova-Hollar, s-a aflat în vizită la Chișinău în perioada 5-15 iulie, 2016, pentru a discuta un acord posibil pe o perioadă de trei ani, finanțat prin mecanismele de creditare ale FMI.

În acest sens, Ivanna Vladkova-Hollar a declarat că misiunea a avut discuții productive cu Guvernul și Banca Națională a Moldovei. Aceasta a menționat că economia Republicii Moldova își revine după recesiunea din anul trecut, însă sursele de creștere economică au demonstrat până acum o dinamică redusă.

„Misiunea a avut discuții productive cu Guvernul și Banca Națională a Moldovei. În afară de aceasta, am avut întrevederi cu deputați, reprezentanți ai sectorului bancar și ai sectorului privat, cu reprezentanți ai sindicatelor, cu membri ai comunității de donatori și cu reprezentanții societății civile. Discuțiile s-au axat pe perspectivele creșterii economice, politicile ce vizează sectorul financiar, sustenabilitatea finanțelor publice și reformele structurale necesare pentru îmbunătățirea mediului de afaceri și atragerea investițiilor”, a declarat expertul FMI după întrevederea cu premierul Filip.

Totodată, aceasta a mai menționat că misiunea și autoritățile au progresat considerabil în negocierile privind un nou acord cu FMI și discuțiile au ajuns la o etapă avansată.

„S-a convenit asupra unui șir de domenii de importanță crucială, inclusiv reformele menite să imbunătățească guvernarea corporativă și să sporească transparența în sectorul bancar, să asigure sustenabilitatea financiară a sectorului energetic și atingerea obiectivelor politicii bugetar-fiscale pe termen mediu”, a mai spus Ivanna Vladkova-Hollar.

Potrivit oficialului mai rămâne de convenit doar asupra câtorva aspecte și pe parcursul următoarelor zile, vor continua discuțiile din Washington. După ce va exista un acord la nivel de experți, va fi difuzat un comunicat de presă în acest sens deja de la Washington.