Prim-ministrul Pavel Filip l-a îndemnat pe Președintele Igor Dodon să evite declarațiile populiste, creând astfel așteptări false. Acesta s-a referit la declarațiile lui Dodon, privind anularea legii care prevede rambursarea din bugetul de stat a miliardelor delapidate din sistemul bancar, or această lege este una constituțională, iar pe baza ei s-au încheiat deja acorduri și s-au prevăzut bani pentru realizarea acesteia. Mai mult, Filip și-a exprimat speranța la o colaborare strânsă cu președintele Dodon.

„În primul rând, chiar dacă domnul Dodon provine din PSRM, care este un partid de stânga, nu era obligatoriu în funcția de președinte să pășească cu stângul. Curtea Constituțională a examinat câteva sesizări cu privire la această inițiativă, printre care de la PSRM, și a fost repsinsă. Ar fi bine președintele să fie la curent cu deciziile CC. Această lege este un act juridic consumat. În baza cestei legi deja s-au prevăzut bani în buget, s-au încheiat acorduri, anularea acestei legi nu poate produce efecte juridice”, a declarat Filip în debutul ședinței de miercuri a Guvernului.

În același timp, Filip l-a criticat pe Dodon  și alți politicieni pentru lansarea declarațiilor populiste care generează așteptări false.

„Această categorie de politicieni, care sunt populiști, din punctul meu de vedere, vin să vă amăgească, vin să genereze niște așteptări false. Dacă nu aprobam aceasta lege, anul acesta, 2016, în care nu am platit nimic pentru acest credit, nu am fi obtinut 60 de milioane de euro de la București, 35 de milioane de euro de la FMI, 45 de milioane de euro de la UE și nu am fi obținut 45 de milioane de dolari de la Banca Mondială”, a mai spus Filip.

Totodată, premierul și-a exprimat dorința de a coabita și a avea o colaborare productivă cu Președintele Dodon. „Noi putem coabita cu președintele și putem colabora. Eu aș prefera sa colaborăm”, a conchis Filip.