Peste 20 de angajați ai Serviciului Vamal vor fi eliberați din funcție, pentru că nu corespund postului pe care îl ocupă. Concluzia îi aparține directorului general al Vămilor, Vitalie Vrabie, care a prezidat ședința de totalizare a Comisiei de atestare a Serviciului Vamal, transmite 24h.MD.

Colaboratorii din Aparatul Central au fost atestați în perioada 13 – 23 iunie a anului curent. Deciziile finale ale Comisiei de atestare au fost adoptate în urma examinării criteriilor de eligibilitate stabilite în fișa de atestare, precum corespunderea cu cerințele pentru funcția exercitată, respectarea disciplinei de muncă și prestația în cadrul interviului.

Conform rezultatelor, unii colaboratori nu au o pregătire suficientă și cunosc superficial legislația vamală în vigoare și actele normative, precum și au un nivel scăzut al competenței profesionale în exercitarea atribuțiilor funcționale.

Astfel, potrivit deciziei Comisiei de atestare, circa 15% din cei 184 de angajați supuși atestării nu corespund funcției deținute, aceștia urmând a fi eliberați din serviciu.

Totodată, în rezultatul atestării, Comisia a propus examinarea posibilității de stimulare a unor colaboratori vamali care au demonstrat o înaltă pregătire profesională, conform prevederilor art. 25 din Legea nr. 1150 din 20.07.2000.

Rezultatele atestării per sistem vor fi cunoscute după data de 18 august curent, când vor fi efectuate totalizările pentru toate subdiviziunile subordonate.