Luptele între forțele guvernamentale și separatiștii proruși s-au intensificat în estul Ucrainei, a anunțat un înalt oficial guvernamental ucrainean Andri Lîsenko sâmbătă, la o zi după ce o patrulă de observatori ai OSCE a fost atacată cu focuri de armă.

Armata ucraineană a anunțat că un soldat a fost ucis în ultimele lupte, în timp ce separatiștii au acuzat armata că a efectuat zeci de atacuri.

Amintim că o patrulă a Misiunii Speciale de Monitorizare a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) a fost atacată cu focuri de armă în regiunea Donețk vineri, dar nimeni nu a fost rănit. Incidentul a fost condamnat de șeful misiunii, Ertugrul Apakan.

„Condamn cu fermitate violența împotriva oamenilor și a bunurilor noastre, care servesc pentru a furniza informații obiective și imparțiale cu privire la situația din Ucraina”, a afirmat Apakan, fără a face acuzații concrete contra niciuneia din părțile în lupte.

„Astfel de atacuri asupra misiunii civile neînarmate de observatori sunt complet inacceptabile”, a declarat ministrul german de externe Frank-Walter Steinmeier.

O încetare a focului este în vigoare în regiunea Donbas din estul Ucrainei, unde este situat Donețk, dar circulă frecvent informații că este încălcată.

Confruntat cu adâncirea crizei în Ucraina, președintele Petro Poroșenko a cerut o mai mare asistență externă și l-a numit consilier al său pe fostul secretar general al NATO Anders Fogh Rasmussen.

Potrivit politicianului și expertului rus în apărare Vladimir Komoedov, alegerea lui Rasmussen de către Poroșenko nu ar conduce la o îmbunătățire a legăturilor cu Moscova.