Numărul celor care sunt de acord cu unirea statului cu România este în creștere. Cel puțin asta arată datele sondajul realizat de Magenta Consulting la comanda Fundației Universitare a Mării Negre (FUMN) în parteneriat cu postul român de televiziune Realitatea TV.

Potrivit datelor furnizate de sondaj, circa 28% din populația Republicii Moldova este pentru unirea Republicii Moldova cu România. Ponderea respondenților unioniști ar crește la 50-51% dacă li s-ar sublinia că unirea ar aduce anumite beneficii, cum ar fi evitarea controlului Rusiei asupra Republicii Moldova, educație mai bună în școli și universități, servicii medicale de calitate, justiție imparțială și corectă, luptă reală împotriva corupției.

De asemenea, 45% din populație are o atitudine pozitivă și foarte pozitivă față de reunificarea Germaniei și 22% din populația Republicii Moldova vede drept singura soluție pentru integrarea Republicii Moldova în UE unirea cu România. Ponderea celor care sunt împotriva unirii cu România e de 47%.

Între cei care se opun unirii, doar 4% ar fi pregătiți să participe la proteste violente, 29% din cetățeni ar vota cu partide antiunioniste, 25% ar ieși la proteste pașnice împotriva unirii, iar 35% nu s-ar opune în niciun fel.