Statele Unite acuză Rusia de hărţuire şi intimidare a personalului diplomatic american de la Moscova. Anunțul a fost făcut de către Departamentul de Stat, potrivit postului de televiziune France24.

„În ultimii doi ani, s-au intensificat semnficativ acţiunile de hărţuire şi supraveghere a personalului nostru diplomatic de către personalul de securitate şi poliţia rutieră din Moscova” a declarat Elizabeth Trudeau, purtător de cuvânt al Departamentului de Stat.

Oficialul american a făcut această afirmaţie în contextul publicării în cotidianul The Washington Post a unor informaţii privind acţiunile serviciilor de securitate şi spionaj ruse, care vizează membrii personalului diplomatic american şi familiile acestora.

La rândul lor, autorităţile de la Moscova acuză Statele Unite de hărţuirea personalului diplomatic rus şi au explicat că măsurile reciproce au fost luate în replică la acţiunile similare americane.

„Am observat recent o creştere semnificativă a presiunii asupra ambasadei ruse şi a consulatului general din Statele Unite,” a declarat Maria Zakharova, purtător de cuvânt al Ministerului rus de Externe, potrivit agenţiei TASS.

Departamentul de Stat a respins aceste acuzaţii, Elizabeth Trudeau spunând că „afirmaţiile Rusiei privind hărţuirea nu se susţin”.

Oficialii americani, citaţi The Washington Post, declară că acţiunile de hărţuire s-au intensificat după începutul crizei din Ucraina, în 2014.