Ucraina intenționează să reia exportul de energie electrică în Moldova, Belarus și Polonia. Declarația aparține ministrului Energeticii și Industriei Cărbunelui al Ucrainei, Igor Nasalik, care a subliniat că Guvernul Ucrainei deja a elaborat proiectul respectiv cu scopul de a asigura activitatea normală a sistemului energetic ucrainean.

„În cazul în care documentul va fi adoptat, vom începe să exportăm masiv energie electrică. Inițial va fi reluat exportul în Belarus, Moldova și Polonia”, a spus Igor Nasalik.

Potrivit oficialului, acum trei ani, Ucraina acumula la buget din exportul de energie electrică 700 de milioane de dolari. Totodată, creșterea exportului de energie electrică va permite folosirea suplimentară a 3 milioane de tone de cărbune de producție proprie.

Ucraina a sistat livrările de energie electrică în Moldova la sfârșitul lunii noiembrie 2014 din cauza deficitului pe piața internă, pe fundalul crizei cărbunelui în legătură cu conflictul militar din Donbas. În prezent, Moldova importă din Ucraina mai puțin de 1% de energie electrică. Livrările nu pot fi sistate integral din motive tehnice.

Anterior, Ucraina a anunțat că este dispusă să reia livrările de energie electrică în Moldova de la 1 aprilie 2016 și planifică să exporte în acest an în țara noastră circa 2 miliarde 256 milioane kWh. Se preconizează că energia electrică va fi livrată în continuare de companiile care fac parte din cel mai mare holding energetic privat din Ucraina „DTEK”, care aparține cunoscutului om de afaceri Rinat Ahmetov. Însă autoritățile Moldovei au prelungit cu un an contractul cu Centrala de la Cuciurgan, care livrează energie electrică pe malul drept al Nistrului prin intermediul companiei „Energokapital”.

De menționat este că prețul de procurare a energiei electrice de la Centrala de la Cuciurgan s-a redus cu 30%. Centrala de la Cuciurgan se află în regiunea transnistreană (or. Dnestrovsc) și aparține companiei ruse „Inter RAO”.