Un ofiţer de urmărire penală din cadrul Inspectoratului de poliție Rîşcani din municipiul Chişinău, a fost reținut de către ofițerii Serviciului protecție internă și anticorupție al MAI și Procurorii Anticorupție,fiind suspectat de corupere pasivă, se arată într-un comunicat de presă.

Astfel, acţiunile pretins a fi ilegale ale polițistului s-au exprimat prin extorcarea şi primirea a 2000 de euro, de la un angajat al Serviciului Protecției Civile și Situații Excepționale al MAI. În schimbul banilor, polițistul i-ar fi promis victimei, să o absolvească de la răspunderea penală pentru un pretins caz de huliganism.

În urma măsurilor speciale de investigaţii și acţiunilor procesual-penale, în după-amiaza zilei de ieri,în jurul orei 12:30, pe str. Ungureanu din capitală, polițistul a fost reţinut în flagrant delict, în timp ce primea banii.

Ulterior, acesta a fost condus la sediul Procuraturii anticorupţie pentru a fi audiat în calitate de bănuit şi a fost reţinut pentru 72 ore.

Pe cazul dat, de către Secţia urmărire penală a SPIA al MAI, a fost pornită o cauză penală conform indicilor infracţiunii prevăzută de art. 324 alin. (2) lit. (c) Cod penal al Republicii Moldova (corupere pasivă).

În cadrul anchetei a fost creat un grup de urmărire penală format din procurori anticorupție și ofițeri de urmărire penală din cadrul SPIA.

Pentru o astfel de infracțiune, legislația Republicii Moldova prevede o pedeapsă cu închisoare de la 5 la 10 ani cu amendă în mărime de până la 160000 de lei şi cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii publice sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 7 la 10 ani.