De astăzi, 31 mai, intră în vigoare noile pre­ve­deri ale legii anti-tutun potrivit cărora fumatul va fi interzis în mai multe spații publice din Republica Moldova.

Potrivit noii legi, este interzis fumatul în spaţiile publice închise şi semi-închise, la locul de muncă, în transportul public, în spaţiile publice deschise administrate de instituţiile medico-sanitare şi de învăţământ. Până și intrarea în scara blocului este închisă pentru fumători.

Fumatul este permis doar la terasele deschise, în locurile special amenajate în aer liber, situate la cel puțin 10 metri de la intrarea în local, precum şi în locuinţele proprii.

Per­soa­nele care vor fuma în locu­rile publice des­chise și închise vor fi sanc­țio­nate cu o amendă de la 1000 până la 3000 de lei. În ace­lași timp, per­soa­nele juri­dice, cum ar fi pro­pri­e­tari de loca­luri, de ase­me­nea riscă să fie amen­dați cu până la 10.000 de lei dacă vor admite fuma­tul la ei în local.

Legea antitutun aduce cu ea mai multe restricții, printre care interzicerea fumatului în spații publice și a comercializării țigărilor între orele 22:00 – 08:00.

De asemenea, legea prevede ca gheretele unde se vând produsele din tutun să fie amplasate, între ele, la o distanţă de cel puţin 200 de metri şi la 50 de metri de la instituţiile de învăţământ şi instituţiile medico-sanitare.

O altă prevedere este ca publicitatea la țigări să fie interzisă total la posturile de televiziune și radio, pe internet sau în cinematografe.