Francezii sunt principalii consumatori de miere moldovenească, consumând anual 35 de mii de tone de miere. Cel puțin asta arată un studiu de piață, efectuat la solicitarea Organizației pentru Atragerea Investițiilor și Promovarea Exporturilor (MIEPO) și prezentat apicultorilor moldoveni săptămâna aceasta, scrie 24h.MD.

Potrivit studiului, mierea moldovenească este singurul produs de origine animală care a fost exportat în cantități consistente în Uniunea Europeană și numai mierea îndeplinește cerințele UE în domeniul sanitar pentru produsele de origine animală.

Studiul, elaborat cu sprijinul Proiectului de Suport pentru Implementarea DCFTA în Republica Moldova, prezintă obiceiurile de consum și de cumpărare în Franța, evoluția prețurilor și principalele canale de import și distribuție, precum și condițiile de plată. De asemenea, documentul descrie procedurile de certificare, vamale, de transport, cerințele față de reziduuri și contaminanți, de marketing și etichetare, precum și evoluțiile pieței internaționale și importurilor.

„Prin astfel de studii, MIEPO pune la dispoziția producătorilor moldoveni instrumente practice pentru a facilita exporturile”, a declarat Vitalie Zaharia, directorul MIEPO.

Conform datelor deținute, principalul concurent al mierii moldovenești pe piața franceză este Chile, care însă cere și un preț mai mare. Printre principalele țări europene care exportă miere în Franța se mai numără Belgia, Spania, Germania, Italia și Polonia.

De menționat este că 52% dintre francezi procură mierea din hipermarketuri și supermarketuri, iar 48% din magazinul apicultorului.

Astfel, autorii studiului recomandă apicultorilor să elaboreze un brand național, care va contribui la obținerea unor prețuri mai înalte, și să evite amestecul produselor atunci când sunt vândute angrosiștilor. Totodată, cele mai active perioade de consum sunt lunile ianuarie-martie și octombrie-decembrie, timp în care și prețurile sunt mai bune.

Deși procedurile vamale au fost simplificate, iar tarifele pentru certificare reduse, numărul exportatorilor autorizați de miere în Moldova este destul de mic și se cifrează la numai 18 companii, din cauza lipsei unei cantități constante și uniforme a unei infrastructuri de bună calitate, precum  și a lipsei sprijinului sectorial.

În anul 2014, Moldova a exportat miere în valoare de 9,5 milioane USD, exporturile înregistrând creșteri de până la 60% în anii 2010-2014 și o creștere de aproape 200% în anul 2014. Aproape 30% dintre exporturile de miere ajung în Franța și 23% – în Germania.