Doi cetățeni moldoveni și un ucrainean sunt documentați pentru deținerea și folosirea actelor oficiale contrafăcute. Ilegalitățile au fost deconspirate la sfârșitul săptămânii trecute în punctele de trecere a frontierei Leușeni și Sculeni. 

În primul incident, pentru autorizarea intrării în Republica Moldova, la pista de control s-a prezentat un tânăr de 29 din Cimișlia. Acesta se deplasa ca pasager al unei curse dinspre Germania. Conform analizei de risc, polițiștii de frontieră au efectuat un control suplimentar. În urma acestuia, în portmoneul personal al călătorului s-a depistat o carte de identitate românească, eliberată pe un alt nume, deși poza din act îi aparținea.
Audiat, posesorul a declarat că și-a perfectat actul în Germania, prin intermediul unui coleg de serviciu contra sumei de 200 de euro. 

Într-un alt caz, un ucrainean de 36 de ani s-a prezentat în PTF Leușeni pentru ieșirea din Republica Moldova. Acesta se afla la volanul mașinii personale și se deplasa spre România.  La controlul de frontieră șoferul a prezentat un permis de conducere ce nu întrunea condițiile unui document autentic. 
La audieri, bărbatul a declarat că anunțul polițistului de frontieră precum că actul este neveridic l-a luat prin surprindere, dat fiind faptul și-a perfectat actul în 2016 la instituția responsabilă, după ce primul permis de conducere l-a pierdut. 

În cel de-al treilea caz polițiștii de frontieră din PTF Sculeni au depistat asupra unui conațional un permis de conducere moldovenesc, cu semne vizibile de falsificare. Bărbatul de 41 de ani, ce se deplasa ca pasager spre Rusia, a declarat că și-a perfectat actul respectiv prin intermediari contra sumei de 70 de euro. Permisul de conducere falsificat îl folosească doar pe teritoriul Federaţiei Ruse deoarece nu a riscat să conducă pe drumurile naționale, mai ales că documentul original i-a fost ridicat de polițiști pentru anumite încălcări rutiere.

Toate cele trei acte au fost transmise pentru efectuarea expertizei tehnice în vederea stabilirii legalității acestora. Cercetările vor continua pentru elucidarea circumstanțelor și identificarea tuturor persoanelor implicate, ca la final să fie luate măsurile legale ce se impun.