Patru cazuri suspecte de rujeolă au fost înregistrate de specialiștii Agenției Naționale pentru Sănătate Publică /ANSP/ la Drochia.

Printre bolnavi sunt şi trei minori, toţii nefiind vaccinați, comunică MOLDPRES.

Medicul epidemiolog în cadrul Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică /ANSP/, Laura Ţurcan, a menţionat pentru MOLDPRES că toţi cei patru pacienţi sunt parte a comunităţii rome şi au participat la o nuntă.

„Cei patru, printre care şi mirele în vârstă de 17 ani, sunt internaţi în spitalul din Drochia cu simptome specifice de rujeolă. Primul ar fi contactat boala chiar mirele, acum sunt aşteptate testele de laborator pentru a confirma prezenţa virusului”, a spus medicul.

Conform datelor ANSP, numărul cazurilor de rujeolă înregistrate în R. Moldova a ajuns la 363, dintre care 341 în 2018. O creștere semnificativă a numărului de îmbolnăviri a fost atestată în luna august 2018, fiind înregistrate 239 de cazuri confirmate.

Medicii epidemiologi reamintesc populaţiei că rujeola este o maladie extrem de contagioasă şi se răspândește rapid. Primul semn al infecţiei este febra înaltă, care se menține 1-7 zile. Erupţiile generalizate apar după 3-4 zile de la debutul febrei. Pneumonia este cauza cea mai frecventă de deces în rujeolă.

Rujeola poate fi prevenită doar prin vaccinare. În R. Moldova, vaccinarea este efectuată cu vaccin combinat contra rujeolei, oreionului şi a rubeolei (ROR), la vârstele de un an, 6-7 ani, 14-15 ani. Vaccinarea este gratuită pentru toate persoanele eligibile.