Sergiu Lucinschi, fiul fostului preşedinte al Republicii Moldova Petru Lucinschi, a fost condamnat definitiv la 2 ani şi 4 luni de închisoare cu executare de către Înalta Curte de Casație și Justiție de la București.
Potrivit presei române, citată de cotidianul.md, în iunie 2015, Sergiu Lucinschi şi Radu Pricop, ginerele fostului preşedinte Traian Băsescu, au fost trimişi în judecată în dosarul privind şantajarea lui Alexandru Horpoş, de la care Lucinschi ar fi cerut patru milioane de euro pentru a-şi retrage o plângere de la DIICOT.
Sergiu Lucinschi era acuzat de şantaj, trafic de influenţă, fals în declaraţii şi instigare la fals intelectual, iar avocatul Radu Pricop, de complicitate la şantaj şi instigare la fals în declaraţii. Pricop a fost achitat.
Amintim că și fratele lui Sergiu Lucinschi, fostul deputat liberal-democrat Chiril Lucinschi, a fost condamnat anul trecut, de prima instanță, la Chișinău, la 5 ani și jumătate de închisoare în penitenciar de tip semiînchis, amendă de 27 de mii de lei, privarea de dreptul de a ocupa o funcție pe o perioadă de 4 ani.
Lucinschi a fost învinuit de procurorii anticorupție de spălare de bani în proporții deosebit de mari și fals în declarații. Acesta a fost reținut de procurorii anticorupție pe data de 25 mai 2017, în timp ce se afla la slujbă la Mănăstirea Suruceni. Din 27 mai 2017, fostul deputat liberal-democrat se află în arest la domiciliu.