Comisia Electorală Centrală (CEC) a anunțat astăzi despre începerea tipăririi buletinelor de vot pentru referendumul republican consultativ din 24 februarie. Primul tiraj va fi distribuit secțiilor de votare din străinătate, transmite MOLDPRES.

Potrivit CEC, buletinele sunt tipărite la „Tipografia Centrală” din capitală.

Conform unei decizii aprobate anterior de CEC, hârtia buletinelor de vot va fi mată. Pe un buletin de culoare galben-pal va fi imprimat textul: „Sunteți pentru reducerea numărului deputaților din parlament de la 101 la 61?” Pe un alt buletin de culoare bej va fi imprimat textul: „Sunteți pentru ca poporul să poată revoca (demite) deputații din funcție dacă nu-și îndeplinesc corespunzător obligațiile lor?”.

Prețul unui buletin de vot pentru referendumul republican consultativ este de 0,1360 lei, iar pentru întreg tirajul planificat – peste 134 mii de lei.

Pentru secțiile de votare din străinătate, în cadrul referendumul republican vor fi tipărite și distribuite 990 600 buletine de vot, dintre care 181 700 în limba rusă.

În total, circa două milioane de buletine de vot vor fi tipărite pentru secțiile de votare din străinătate în cadrul alegerilor parlamentare și referendumului consultativ din 24 februarie. Din numărul total de buletine, 1 617 800 de exemplare vor fi în limba română şi 363 400 de exemplare în limba rusă. CEC va expedia buletinele de vot cu cel puţin trei zile înainte de scrutin. Numărul acestora va fi de până la 5000 de buletine pentru fiecare secţie de votare.

Pentru alegerile parlamentare și referendumul republican consultativ din 24 februarie, în afara Republicii Moldova au fost constituite 125 de secții de votare.