Deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au transmis misiunilor diplomatice ale UE, SUA și Germaniei în Republica Moldova o adresare prin care au atenționat asupra derapajelor constituționale și de la standardele europene comise de guvernare în pretinsa reformă a justiției și procedura de evaluare Procurorului General.
Parlamentarii au anexat și Avizul Comisiei pentru Democrație prin Drept a Consiliului Europei (Comisia de la Veneția) prin care a fost descalificată Legea votată în august de PAS prin care a fost modificată structura și modalitatea de constituire a CSM și CSP, precum și mai multe elemente definitorii ce vizau evaluarea Procurorului General.

Deputații BCS au făcut apel către reprezentanțele misiunilor diplomatice, care au susținut constant dezvoltarea și instituirea principiilor statului de drept în Republica Moldova, să aprecieze spiritul normelor adoptate de actuala conducere a țării, care sunt contrare principiilor unanim recunoscute, precum și să-și exprime public opinia în vederea readucerii tendințelor guvernării pe făgașul statului de drept.

”Ceea ce a făcut guvernarea de la Chișinău este o sfidare a tuturor angajamentelor Republicii Moldova față de partenerii importanți ai țării noastre, inclusiv a Consiliului Europei, Uniunii Europene. Solicităm acestor misiuni implicarea activă în vederea aducerii la cunoștința conducerii actuale a țării că așa cum a mers nu este bine. Comisia de la Veneția a sugerat foarte clar că legislația trebuie restabilită, legile, modificate în grabă cu încălcarea procedurilor, să fie revizuite și să revenim la normalitate”, a remarcat Vlad Batrîncea, deputat PSRM, vicepreședintele Parlamentului.