Proiectul „MOVE IT like Lublin” – Inițiativa de dezvoltare durabilă a transportului public din mun. Chișinău, cu suportul financiar al Uniunii Europene a fost lansat astăzi. Despre aceasta a anunțat primarul general Ion Ceban, care afirmă că acum un an, Primăria Chișinău anunța despre aprobarea Contractului de Grant, privind implementarea proiectului Move it like Lublin, un proiect important pentru dezvoltarea urbană a municipiului Chișinău.

„Proiectul este important, deoarece vom avea analiza experților independenți la situația reală cu privire la transportul public din Chișinău, compararea acesteia cu sistemul de transport din Lublin, preluarea bunelor practici de modernizare.

Sper ca la finele proiectului să atingem toate cele 3 obiective principale ale proiectului: ⁃ îmbunătățirea politicilor și legislației de transport public municipal; ⁃ Consolidarea capacității instituționale a DGTPCC; ⁃ Modernizarea sistemului de management al traficului rutier în Chișinău;

În același timp, în Chișinău, am demarat și continuăm să dezvoltăm implementarea proiectelor locale în domeniul transporturilor:

⁃ Doar anul trecut, Primăria Chișinău a asamblat, procurat peste 100 de troleibuze pentru a suplini parcul rulant din gestiunea RTEC cu unități de transport moderne, care sunt puse la dispoziția locuitorilor muncipiului Chișinău. Valoarea totală a investiției în acest scop constituind circa 245 milioane lei.

De asemenea, pentru acest an, avem bugetate alte 80 milioane de lei pentru procurarea și asamblarea troleibuzelor. Toate unitățile de transport achiziționate corespund standardelor de calitate și confort, fiind dotate, inclusiv cu sisteme de supraveghere video, aer condiționat și podea joasă cu platformă rabatabilă, prize usb și wi-fi.

⁃ Doar anul trecut, în Chișinău, am cumpărat un număr de autobuze egal cu cel al unităților achiziționate în toți anii de la independență încoace! 158 de autobuze au fost procurate pentru a suplini Parcul Urban de Autobuze cu unități de transport moderne, care să acorde servicii de calitate locuitorilor capitalei și suburbiilor. Valoarea totală a investiției în acest scop a constituit circa 315 milioane lei. Pentru acest an, au fost alocate din bugetul municipal alte 190 milioane lei pentru procurarea și asamblarea autobuzelor”, a declarat Ceban.

Primarul spune că în cadrul la finalul proiectului, speră că în comun va putea atinge următoarele rezultate:

– Armonizarea legislației locale de transport urban la legislația europeană,

– Va fi reformată și instruită Direcția Generală Transport Public și Căi de Comunicație pentru o gestionare modernă și eficientă a transporturilor în raza mun. Chișinău,

– municipiul va avea un plan de mobilitate urbană durabilă,

– vor fi reorganizate întreprinderile de transport PUA și RTEC în vederea prestării unor servicii de transport de calitate europeană,

– vor fi implementate benzile dedicate transportului public și biletul electronic integrat,

– va fi reorganizată rețeaua de rute pentru o mai bună distribuție teritorială,

– va fi îmbunătățită situația privind combaterea pandemiei COVID-19 în transportul public și atenuarea riscurilor de răspândire a infecției în transportul public,

– va fi creat centrul municipal de monitorizarea a traficului rutier în oraș,

– PMC va avea un site și o aplicație mobilă dedicată utilizatorilor transportului public pentru o mai bună informare a populației în timp real.

„Proiectul de asistență tehnică din cadrul programului UE: Autorități Locale – Parteneriate pentru orașe durabile în Europa de Sud-Est reprezintă un pas important în îmbunătățirea transportului public din mun. Chișinău. Adresez mulțumiri reprezentanților Uniunii Europene în Republica Moldova pentru sprijinul financiar considerabil acordat Primăriei Chișinău. Aduc mulțumiri primarului din Lublin și echipei lui pentru deschidere. Echipa din cadrul Primăriei Chișinău are o comunicare foarte bună cu ei.

Suportul dumneavoastră vine să ne ajute la îmbunătățirea considerabilă a domeniului dat”, a conchis acesta.