Miniștri ai șapte țări din regiune – Bulgaria, Georgia, Republica Moldova, România, Rusia, Turcia și Ucraina – se întrunesc pe 21 mai în capitala română, București, la o reuniune ministerială pentru a aproba Agenda Maritimă Comună pentru Marea Neagră, transmite IPN cu referire la un comunicat al UE.

Astfel, regiunea Mării Negre se alătură celorlalte bazine maritime de la frontierele UE în stabilirea unei inițiative la nivel de bazin pentru creștere economică, mai mare și mai durabilă. Țările vor urmări trei obiective: ecosisteme sănătoase maritime și costiere, o economie albastră competitivă, inovatoare și durabilă.

Reuniunea va reprezenta rezultatul unui proces inițiat și susținut de Comisia Europeană. Doar între 2015 și 2018, UE a sprijinit economia albastră a regiunii cu peste 13 milioane EUR.  În urma aprobării, țările sunt invitate să întocmească o listă de proiecte care pot fi eligibile pentru investiții publice sau private suplimentare.

Aceste proiecte pot include – dar nu se limitează la – cercetare în domeniul piscicol și al acvaculturii, colectarea și reciclarea deșeurilor marine, turism, sensibilizarea cu privire la problemele legate de mediul maritim, îmbunătățirea viabilității economice a sectorului piscicol (la scară mică), și introducerea tehnologiilor maritime inovatoare și instrumentelor de monitorizare IT pentru navele de pescuit. Unul dintre ele se derulează deja în Republica Moldova. Este vorba despre inițiativa ecologică finanțată de UE „Râuri fără deșeuri pentru o Mare Neagră curată”, derulată la Ungheni și fiind una din conexiunile țării noastre la efortul comun de extindere a cooperării între țările riverane Mării Negre.

Sursa: Radio Chișinău