Primarul general Ion Ceban spune că se fac mai multe șantaje față de Primăria Chișinău și sunt zvonuri că cei de la Guvernare ar încerca să convingă consilierii de la Anenii Noi să blocheze accesul către poligonul de la Țînțăreni. Potrivit lui Ceban, motivul ar fi compania ABS Recycling și poligonul privat de deșeuri de la Boșcana.

„Eu vă invit în mod obligatoriu să încercați să nimeriți la acel poligon, pentru că echipele de filmare pe care am încercat să ajungă în zonă, mai au luat bătaie pentru faptul că au intervenit în zona privată. Tot ce este în raza acestui poligon – Budești, Vadul lui Vodă, Cruzești, Tohatin și la limită este Chișinăul. Ei spun că fac reciclare. Ei o fac reciclare doar 8%, restul este dus acolo. Și totul este distrus. ABS, noi suntem gata să ne întâlnim să ne întâlnim săptămâna viitoare, cu o singură condiție, ca Ministerul de Mediului să închidă poligonul de la Boscana în cel mai scurt timp, ca fiind unul periculos pentru viață. Primele scrisori le-am trimis în august. Noi de mult vreau să avem o comunicare în această privință. Sunt sigur că niciunul din cei 63 de deputați nu au ajuns în Boscana. Vreo câțiva știu ce se întâmplă acolo, dar nu au timp că ei fac postări pe Facebook și trebuie să protejeze și ABS și Boșcana, în detrimentul instituțiilor publice”, a declarat edilul.

Primarul spune că a primit o scrisoare de la ABS prin care aceștia afirmă că își iau angajamentul de a sorta gratuit deșeurile. „Noi acceptăm acest lucru cu o singură condiție, că vor închide poligonul de la Boscana. Singurul poligon prevăzut pentru acest lucru este poligonul de la Țînțăreni. Poligonul privat este o catastrofă ecologică – acesta este un mesaj pentru guvernare. Investițiile în Țînțăreni vor continua. Un mesaj către Guvernare – în regim de urgență să deblocheze cele 9 milioane de euro, angajamente semnate de toate părțile, ca să începem lucrul la aceste poligoane.

Am auzit și am înțeles că în momentul în care voi ataca poligonul privat de la Boscana, vor face tot posibilul că ne vor crea probleme la administrațiile de la Anenii Noi, inclusiv cu tentative de a scoate oamenii de a protesta. Dacă gunoiul va rămâne pe străzile Chișinăului, timp de o săptămână, exact ca și problema gazelor va rămâne pe spatele vostru. Dacă veți crea probleme pentru că v-am presat afacerea de la Boșcana, rămâne pe seama dvs. Noi vom gestiona situația. Nu umblați pe la consiliul de la Anenii Noi în tentativă de a bloca accesul către poligonul de la Țînțăreni. Guvernul, condițiile în care noi suntem dispuși să aducem la ABS și să transportăm ulterior la Țînțăreni, să găsească soluții financiare pentru a acoperi aceste cheltuieli”, a conchis primarul.

Amintim că în ultimii 3 ani Primăria Chișinău a făcut investiții de 40 de milioane de lei în Țînțăreni și modernizarea poligonului de deșeuri.