Formatul „5+2” este cel mai potrivit în promovarea procesului de reglementare a conflictului transnistrean. Declarația a fost făcută de către premierul Pavel Filip în cadrul unei întrevederi cu Președintele Adunării Parlamentare a OSCE, George Tsereteli, transmite IPN şi Radio Chişinău.

Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului, în cadrul întrevederii Pavel Filip a apreciat contribuția partenerilor și a solicitat OSCE să se implice mai activ în facilitarea evacuării munițiilor de la Cobasna, care aparțin Federației Ruse și reprezintă un pericol în regiune.

Premierul a exprimat recunoștință Adunării Parlamentare a OSCE pentru suportul continuu acordat Republicii Moldova în promovarea dialogului dintre ambele maluri ale Nistrului, integrarea minorităților naționale, reformarea justiției şi consolidarea statului de drept. Pavel Filip a trecut în revistă progresele obținute în soluționarea conflictului transnistrean prin semnarea mai multor decizii protocolare. Au fost menționate: asigurarea bunei funcționări a școlilor din stânga Nistrului cu predare în grafie latină, apostilarea diplomelor de studii de la Tiraspol, asigurarea accesului fermierilor din raionul Dubăsari la terenurile lor agricole și admiterea autovehiculelor cu numere neutre în traficul internațional.

La rândul său, Președintele Adunării Parlamentare a OSCE, George Tsereteli, a confirmat disponibilitatea forului interparlamentar de a sprijini în continuare Republica Moldova în procesul de soluționare a conflictului transnistrean.

Oficialii au făcut un schimb de opinii și privind viitorul scrutin parlamentar din Republica Moldova. George Tsereteli a salutat angajamentul ferm al autorităților de a organiza alegeri libere, corecte și transparente, respectând toate standardele internaționale. În acest sens, premierul a apreciat disponibilitatea OSCE de a monitoriza alegerile din 24 februarie, menționând importanța obiectivității din partea echipei de observatori.