Un proiect de reamenajare a centrului istoric al Chișinăului, în perimetrul străzilor Sfatul Țării, Maria Cebotari, Mihail Kogălniceanu și Alexei Șciusev, a fost lansat astăzi de către Agenția de Inspectare și Restaurare a Monumentelor.

În cadrul unei conferințe de presă, directorul Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor, Ion Ștefăniță, a  menționat că în această zonă este amplasat un complex de clădiri de importanță națională cu statut protejat,   precum Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, clădirea fostei clinici de pneumonie fondată de nobilul Vasile Kalmuţchi și Muzeul Zemstvei, scrie Moldpres.

Potrivit sursei citate, un alt proiect ține de revitalizarea  Grădinii Publice ”Ștefan cel Mare și Sfânt”,  unde vor fi  amenajate terenuri de joacă pentru copii, construite două havuzuri,  iar spațiul verde se va mări de la 45 la 47 de metri pătrați, unde maturi și copii, se vor putea odihni pe gazon, așa cum se face în țările europene. Totodată, Aleea Clasicilor va fi iluminată în perioada nocturnă.

”De asemenea, ne-am propus să restaurăm casa artistului plastic Alexandru Plămădeală de pe str. București, 52. Aceste lucrări dorim să le efectuăm în 2019.  Proiectul de reamenajare a centrului istoric va fi propus spre avizare Consiliului Național al Monumentelor Istorice. Invităm agenții economici și societatea civilă să ne susțină în realizarea acestui proiect”, a mai spus Ion Ștefăniță, care a precizat că a fost coordonat cu direcțiile municipale.

Totodată, Consiliul municipal Chișinău urmează să susțină alocarea banilor din bugetul pentru anul viitor. Costul lucrărilor planificate constituie aproximativ patru milioane de lei.