Volumul transferurilor bănești de peste hotare în primul trimestru a înregistrat cele mai mari valori din ultimii patru ani, iar remitențele vor continua să crească și în următorii ani, chiar dacă ritmul va fi mai mic, susțin experții. Datele statistice mai arată o scădere continuă a transferurilor din Rusia, iar analiștii susțin că această tendință se va menține și în continuare.

Transferurile bănești de peste hotare în favoarea persoanelor fizice au fost de aproape 300 de milioane de dolari în primele trei luni, în creștere cu aproape 20% față de aceeași perioadă a anului trecut. De fapt, este cea mai mare sumă din 2014 încoace, potrivit datelor Băncii Naționale, citate de Radio Chiinău.

Ponderea banilor trimiși din statele CSI, în mod special din Federația Rusă este tot mai mică în ultimii ani – de la peste jumătate din total, până acum 4-5 ani, la nici 30 la sută în primele trei luni ale anului curent. Pe de altă parte, ponderea Uniunii Europene în remitențe a crescut încontinuu și a ajuns la 38%.