Soluția în procesul de reglementare transnistreană nu va putea fi adusă din exterior, a declarat ieri la Minsk premierul Pavel Filip în cadrul unei reuniuni internaționale pe probleme de securitate. Totodată, șeful executivului a denunțat utilizarea unor instrumente de manipulare geopolitică, referindu-se indirect la Rusia, notează Radio Chișinău.
Importanța soluționării conflictelor regionale și identificării noilor abordări în materie de securitate, a fost discutată în cadrul reuniunii Grupului de bază al Conferinței de securitate de la Munchen, care s-a desfășurat timp de două zile la Minsk.
În discursul său, premierul Pavel Filip a spus că în pofida eforturilor depuse, inclusiv la nivel internațional, avansarea în soluționarea conflictelor înghețate rămâne dificilă. Vorbind despre experiența Rep. Moldova în reglementarea conflictului transnistrean, Pavel Filip a declarat că soluția nu va putea fi impusă din exterior:
„Există multiple paradigme și strategii de reglementare, dar cu regret prea puține conflicte au ajuns la faza găsirii acelei soluții unice și viabile care poate fi acceptată de toate părțile implicate. Revenind la conflictul transnistrean, soluția nu va putea fi adusă sau impusă din exterior – ea trebuie găsită și asumată doar de cei care trăiesc pe ambele maluri ale Nistrului”, a spus premierul.
Totodată, Pavel Filip a arătat că implicarea partenerilor externi este de asemenea importantă, mai ales pentru a ajuta părțile să ajungă la un compromis. Șeful executivului a atenționat că este la fel de important ca partenerii externi să promoveze o agendă comună și nu interese contradictorii.
Aceasta nu înseamnă că partenerii externi nu pot avea un rol în procesul de reglementare. Dimpotrivă, dar condiția de bază este ca partenerii externi să promoveze o agendă comună, nu interese contradictorii. Atunci când procesele de reglementare vor înceta să servească drept instrumente de manipulare și influență geopolitică cu destinele popoarelor, șansele soluționării vor crește substanțial”, a menționat Pavel Filip.
Premierul a reiterat că Republica Moldova va continua să facă pași decisivi în direcția soluției finale în diferendul nistrean, dar și să insiste asupra retragerii trupelor ruse din stânga Nistrului.
Amintim că în cadrul vizitei de lucru de trei zile la Minsk, premierul Pavel Filip a avut întrevederi cu omologul său Serghei Rumas, cu președintele Belarusului Alexandr Lukașenko, dar și cu comisarul european pentru politica de vecinătate și negocieri de extindere Johannes Hahn.