La nivel municipal Primăria Chișinău continuă să gestioneze criza refugiaților cu resursele pe care le are. Deoarece numărul de refugiați este în descreștere, inclusiv numărul celor acomodați în centrele de plasament, în baza deciziei CSE Chișinău, de ieri, 27 martie, s-a decis sistarea activității unor centre de plasament. Declarațiile au fost făcute de către primarul general Ion Ceban în cadrul ședinței de astăzi de la Primăria Chișinău.

„Totodată la Centrul de plasament, de primire și distribuire a donațiilor, „Patria-Lukoil”, pe lângă infrastructura de cazare, am dezvoltat un hub de servicii adiționale pentru refugiați. Zilnic acolo vin sute de oameni, familii și în mare parte mame cu copii, care sunt cazați în familii sau închiriază locuințe în Chișinău și au nevoie de ajutor sau sunt în căutarea de răspunsuri la diverse întrebări. Serviciile pe care le prestăm la Centrul Lukoil sunt: Consultații juridice, psihologică, logistica de transportare peste hotare, angajare în câmpul muncii, consiliere și distribuirea pachetelor alimentare și cu produse igienice, distribuire de haine, colectarea donațiilor, alimentarea zilnică a refugiaților, a celor care doresc, activități pentru cooperare”, a declarat edilul.

Ceban spune că pachetele alimentare sunt cele mai solicitate ca tip de asistență. „Noi distribuim zilnic circa 200-250 Kit-uri cu produse alimentare și igienice, în funcție de disponibilitatea produselor donate la depozit. Adevarul e că, în ultimele zile, avem insuficiență de produse alimentare, produse igienice și putine donații.

Ieri au mai venit donații, astăzi urmează un lot impunător de produse de la Kaufland. Le mulțumim acelor agenți economici locali care ne susțin și misiunilor internaționale. Avem un parteneriat frumos cu „Ajută Un Om” pentru prestarea prânzurilor calde refugiaților din Ucraina care stau în familii de moldoveni sau în apartamente închiriate – pot veni la „Patria-Lukoil” pentru a servi un prânz cald. Zilnic sunt de la 300 la 350 de porții”, a punctat edilul.

Totodată, Ceban afirmă că cu o Asociație medicală din Italia, împreună cu medicii la centrul „Patria-Lukoil” municipalitatea extinde serviciile de consultații medicale pentru toate persoanele refugiate, la libera adresare:

„Este o echipă de medici din Israel. Din aceasta săptămână la „Patria-Lukoil” va staționa o clinica mobilă cu medici italieni și o ambulanță”, a conchis Ceban.