Asociația Companiilor de Creație din Moldova (COR) a prezentat primele rezultate ale studiului analitic privind creativitatea existentă urbană, în sectorul Centru.

Potrivit primarului general Ion Ceban, cercetarea în teren a presupus analiza a peste 100 de locații și identificarea elementelor de infrastructură culturală, educațională și turistică aflată în gestiunea municipalității și a Republicii Moldova.

„Activitatea face parte din Proiectul „Concepția de dezvoltare a teritoriului Centru a municipiului Chișinău”. Proiectul prevede elaborarea conceptului de dezvoltare a industriilor creative în sectorul Centru al municipiului Chișinău din contul imobilelor, proprietății municipale, precum și identificarea soluțiilor arhitecturale și implementarea proiectelor – pilot de dezvoltare durabilă a centrelor creative.

Obiectivele urmărite sunt:

  • valorificarea imobilelor ce se află în proprietate municipală
  • reincluderea în circulație a acestora și utilizarea efectivă
  • dezvoltarea și implementarea programelor relevante pentru industriile creative
  • crearea unui sistem decentralizat de centre comunitare cu specializare în domeniile industriilor creative
  • realizarea prototipurilor de modernizare a imobililor în proprietate municipală

Inițiativa are drept scop alinierea la politicile naţionale și bunele practici europene privind dezvoltarea urbană sustenabilă, precum şi principiul „oraș creativ”, cu componenta sa principală: „Dezvoltarea rețelei de centre (hub-uri creative)”, a punctat edilul.

Proiectul este implementat de Primăria municipiului Chişinău (Direcţia generală arhitectură, urbanism şi relaţii funciare), Institutul municipal de Proiectări ,,Chișinău Proiect” și Asociația Companiilor de Creație din Moldova (COR).