Japonia a aprobat  interzicerea exporturilor de mașini de lux și alte articole către Rusia, ca parte a sancțiunilor economice pentru invazia sa în Ucraina, scrie KyodoNews, citat de 24h.md.

Cabinetul prim-ministrului Fumio Kishida a revizuit o ordonanță pentru a pune în aplicare embargoul din 5 aprilie, care va acoperi și bijuteriile și operele de artă.

Mișcarea vizează adăugarea de presiuni asupra oligarhilor care l-au sprijinit financiar pe președintele rus Vladimir Putin. Statele Unite și țările membre ale Uniunii Europene au luat deja măsuri similare.

„Vom colabora cu comunitatea internațională, inclusiv cu Grupul celor Șapte Națiuni, pentru a implementa sancțiuni dure”, a declarat Koichi Hagiuda, ministrul economiei, comerțului și industriei, într-o conferință de presă.

Mașinile reprezintă o mare parte din transporturile către Rusia din Japonia, care au totalizat 627,8 miliarde de yeni (5 miliarde de dolari) în 2020, potrivit datelor guvernamentale.

Japonia a impus o interdicție similară asupra exporturilor de bunuri de lux către Coreea de Nord în 2006, după ce Phenianul a anunțat că a efectuat un test nuclear. De atunci, Japonia a interzis total importurile și exporturile către țară.

Agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei a fost deja întâmpinată cu o serie de sancțiuni, inclusiv înghețarea activelor băncii centrale ruse, interzicerea instituțiilor financiare ruse cheie de la un sistem internațional de plăți major și impunerea de interdicții și controale la export.

Alăturându-se Statelor Unite și țărilor europene, Japonia a decis, de asemenea, să îndepărteze Rusiei statutul de „națiune cea mai favorizată”, ceea ce i-a oferit Moscovei cele mai bune condiții comerciale posibile pentru produsele cheie conform regulilor Organizației Mondiale a Comerțului.