Președintele Parlamentului Andrian Candu a solicitat continuarea suportului oferit de Banca Mondială în procesul de dezvoltare economică a țării și crearea unui mediu atractiv pentru investitori. Subiectul a fost discutat la întrevederea Speakerului cu Directoarea regională a Băncii Mondiale pentru Belarus, Moldova și Ucraina, Satu Kahkonen.

”Cu sprijinul experților Băncii Mondiale și ai altor parteneri externi, Republica Moldova va continua să înregistreze progrese în dezvoltarea economică”, a declarat Președintele Parlamentului.

În context, Andrian Candu a menționat că pe agenda Parlamentului se regăsesc o serie de modificări și completări legislative necesare pentru liberalizarea economiei, eficientizarea activității în domeniul financiar-bancar și consolidarea capacităților funcționale ale instituțiilor de stat. Totodată, Speakerul s-a referit la importanța sprijinului oferit de Banca Mondială în perfecționarea cadrului legal ce vizează taxele, măsurile regulatorii, sistemul de subvenționare în agricultură, managementul riscurilor.

La rândul său, Directoarea regională a Băncii Mondiale pentru Belarus, Moldova și Ucraina, Satu Kahkonen a salutat acțiunile întreprinse de autorități pentru simplificarea procedurilor și reducerea numărului instituțiilor cu funcții de control și a actelor permisive. Oficialul s-a referit la acțiunile prevăzute în noua Strategie de țară 2018-2021 a Băncii Mondiale pentru Republica Moldova. Cei trei piloni principali ai Cadrului de parteneriat cu țara noastră sunt guvernanța economică, guvernanța serviciilor și dezvoltarea competențelor.

La discuții a participat și noua Directoare a  Băncii Mondiale pentru Republica Moldova, Anna Akhalkatsi.

Republica Moldova a aderat la Grupul Băncii Mondiale acum 25 de ani. În această perioadă au fost realizate 60 de proiecte în sumă de peste un miliard de dolari. Portofoliul Băncii Mondiale în Republica Moldova include, în prezent, 9 proiecte active, cu o sumă totală a angajamentelor de 358,5 milioane de dolari SUA. Domeniile de sprijin includ reforma cadrului de reglementare și dezvoltare a afacerilor, administrarea fiscală, educația, drumurile, asistența medicală, agricultura, adaptarea la schimbările climatice etc.