Peste 100 de persoane și-au pierdut viața, în acest an, în accidente rutiere.

Potrivit Inspectoratului Național de Patrulare, pe parcursul a 10 luni ale anului curent, au fost înregistrate 491 de accidente, soldate cu 106 decese. Cele mai multe accidente au avut loc pe drumurile naționale și au fost cauzate de viteză excesivă, a subliniat șeful Inspectoratului Național de Patrulare, Liviu Baziuc, în cadrul unei mese rotunde privind siguranța rutieră. Potrivit oficialului, numărul deceselor a scăzut cu 50%, în perioada 2011-2018, notează Radio Chişinău.

Cauzele principale ale accidentelor sunt viteza (32%), neacordarea priorității și indisciplina pietonilor (12%). Pe de altă parte, a scăzut numărul accidentelor cauzate de conducerea în stare de ebrietate, la 5%.

Totodată, infrastructura rutieră, iluminarea proastă a drumurilor, calitatea proastă a carosabilului, lipsa marcajului și a semnelor rutiere, rămâne o problemă majoră. De asemenea, oficialul a denunțat pregătirea proastă a coducătorilor auto.

În aceeași perioadă a anului trecut au fost înregistrate 2046 accidente rutiere, în  care au decedat 203 persoane.

Duminică a fost marcarcată Ziua comemorării victimelor traficului rutier. Obiectivul 2020 este reducerea fatalităților rutiere și a accidentelor grave cu 50%.