Republica Moldova și România sunt țintele preferate pentru televiziunile rusești. Ţara noastră s-a situat pe locul 10 în topul ţărilor europene cu acoperire negativă de televiziunile ruse, arată un studiu realizat de think-tank-ul Ukraine Crisis Media Center.

Potrivit studiului, aproximativ 87% din informaţiile prezentate despre Moldova de cele mai importante televiziuni rusești au încărcătură negativă. În același timp, România se situează pe poziția a treia, după Irlanda și Spania, ponderea știrilor negative fiind de 93 la sută, scrie Moldpres.

Conform sursei citate, majoritatea statelor europene sunt descrise de televiziunile ruseşti ca o întruchipare a răului absolut, cu câteva excepţii: Elveţia, Muntenegru şi Belarus. În rest, strategia mediatică arată că ”în Rusia televiziunile sunt cel mai puternic instrument mediatic prin care conducerea ţării setează agenda”.

Studiul mai arată că numărul de ştiri negative a crescut cu 87% din iulie 2014 până în decembrie 2017. Principalele teme negative utilizate de televiziunile ruse sunt: ororile vieţii cotidiene din Vest, decăderea Europei, terorismul, protestele, criza refugiaţilor, sancţiunile la adresa Rusiei.

Datele cercetării sociologice arată că România este deseori menţionată în subiecte ce ţin de Republica Moldova.

Studiul realizat de think-tank-ul Ukraine Crisis Media Center, a monitorizat modul în care principalele canale TV din Rusia au reflectat imaginea statelor europene în perioada 1 iulie 2014 – 31 decembrie 2017, perioada de după anexarea Crimeei şi declanşarea războiului din estul Ucrainei. Studiul a luat în calcul cele mai mari televiziuni ruse: Rossia 1, Pervâi Kanal şi NTV.