Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tudor Ulianovschi și Ambasadorul SUA în R. Moldova, James D. Pettit, au avut o întrevedere în cadrul căreia au discutat despre relațiile moldo-americane și diferendul transnistrean.

Potrivit unui comunicat al ministerului, citat de Radio Chișinău, cei doi oficiali au făcut o retrospectivă a principalelor evenimente bilaterale desfăşurate de la începutul acestui an şi au discutat despre priorităţile de bază în cooperarea moldo-americană pentru perioada imediat următoare.

Interlocutorii au constatat că recenta vizită la Chișinău a asistentului adjunct al Secretarului de Stat al SUA, Bridget Brink, a dat un nou impuls în dezvoltarea relațiilor dintre SUA și R. Moldova, încurajând implicarea mai activă a părților în implementarea programelor de colaborare din agenda moldo-americană.

„Referindu-se la problematica transnistreană, Tudor Ulianovschi și James D. Pettit, au accentuat necesitatea continuării negocierilor în formatul „5+2” în vederea identificării unei soluţii politice pentru soluționarea diferendului, cu respectarea suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova, oferind un statut special regiunii transnistrene”, se menționează în comunicat.

În cadrul discuţiei a fost constatată deschiderea reciprocă a părţilor în consolidarea unui dialog politic productiv, prin amplificarea dialogului strategic Republica Moldova – SUA, inclusiv prin organizarea vizitelor la nivel înalt, ședințelor grupurilor comune de lucru în diferite domenii.