Specialiştii Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP) au înregistrat de la începutul sezonului rece 83 de cazuri de gripă, dintre care 35 doar în ultima săptămână, comunică MOLDPRES.

Potrivit datelor ANSP, la momentul actual, în Republica Moldova situația epidemiologică prin gripă este sub pragul epidemic. Conform datelor parvenite din raioane, săptămâna trecută, numărul cazurilor de infecţii respiratorii a scăzut cu 7,8%. În această perioadă au fost raportate 6222 de cazuri noi de infecţii acute ale căilor respiratorii superioare.

Probele preluate de la bolnavii de gripă au arătat prezenţa virusului A(H1N1) şi A(H3N2). Persoanele care au suferit de gripă nu au fost vaccinate împotriva gripei sezoniere.

Conform datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, activitatea gripală continuă să crească în regiunea europeană. Un număr mare de cazuri de îmbolnăvire cu virusul gripal se înregistrează în România şi Ucraina.

Pentru evitarea îmbolnăvirii, epidemiologii recomandă cetăţenilor să nu recurgă la autotratament şi să se adreseze la medic la apariţia primelor simptome de boală compatibile cu gripa. Să evite contactul bolnavilor cu femeile gravide, persoanele imuno-compromise, bolnavii cu afecţiuni cardiovasculare, afecţiuni cronice ale aparatului respirator, diabet zaharat şi obezitate.