Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) va verifica produsele lactate naționale și cele importate în țara noastră. Decizia a fost luată astăzi în cadrul unei ședințe operative, convocate de către directorul general ANSA, Gheorghe Gaberi, în urma apariției unui studiu, care denotă că mai multe lactate comercializate în Republica Moldova sunt neconforme.

Potrivit ANSA, pornind de la faptul că dintr-un număr de 126 de probe supuse testelor de laborator, neconformități ai parametrilor de calitate au fost stabiliți în produsele fabricate de câțiva producători autohtoni și doi furnizori de aceste produse din Ucraina, a fost aprobată o listă de acțiuni pentru elucidarea situației la acești producători, verificarea stocurilor de produse și neadmiterea plasării lor în rețeaua comercială fără verificare prealabilă, scrie Moldpres.

Totodată, s-a decis de a verifica fiecare lot de produse importate de furnizorii externi cu prelevarea probelor la punctele de control sanitar-veterinar de la frontieră.

La finele săptămânii trecute au fost făcute publice rezultatele unei expertize de laborator realizată de Centrul de Metrologie Aplicată și Certificare la comanda Fundației Este-Europene, care au arătat că mai multe produse lactate comercializate în țară nu conțin grăsimi lactate, ci vegetale sau de proveniență străină. Unii producători naționali au respins acuzațiile și au declarat că probele ar fi fost falsificate.