Peste 180 de hectare de sfeclă de zahăr, 731 de hectare de floarea soarelui, 836 de hectare de porumb și cel puțin 76 de hectare de livezi, dar şi câteva zeci de kilometri de drum au fost afectate în urma ploilor din ultimele zile. Şuvoaiele puternice au inundat sute de gospodării şi grădini din mai multe raioane ale ţării, comunică MOLDPRES.

Ofițerul de presă al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență /IGSU/, Liliana Pușcașu, a menţionat pentru agenţie că, în ultima săptămână, angajații instituției au fost solicitați pentru a pompa apele scurse în ogrăzi, subsoluri și gospodării. Astfel, salvatorii au efectuat lucrări de evacuare a apelor în raioanele Ungheni, Edineț, Râșcani, Anenii Noi, Ștefan Vodă, Soroca și Briceni.

„Mai multe gospodării particulare au fost afectate în nouă localități din raionul Ștefan Vodă. Aici, în urma ridicării nivelului apei într-un canal de drenaj în apropierea satului Cioburciu, au fost inundate parțial grădinile a 15 gospodării particulare. Pentru prevenirea riscului de inundații în apropierea satului Sărata-Răzești a raionului Leova, salvatorii în comun cu reprezentanții autorităților publice locale au efectuat lucrările de plombare a unui canal cu saci cu nisip și lut, pentru stoparea scurgerii apelor în luncă”, a spus Puşcaşu.

Conform datelor IGSU, ploile torențiale au deteriorat mai multe porțiuni de drumuri locale în raioanele Soroca, Căușeni și Florești. Precipitațiile cu grindină au făcut ravagii și în sectorul agricol. Sute de hectare de culturi agricole, livezi, dar și vii au fost afectate în localitățile Napadova, Mărculești, Alexandrovca, Izvoare, Frumușica și Ghindești.

Comisiile pentru situații excepționale lucrează în teritoriu pentru stabilirea prejudiciilor.