Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova în comun cu Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale au documentat activitatea unei grupări criminale specializate în comercializarea ilegală a substanțelor chimice, otrăvitoare (mercur), în proporții deosebit de mari, pe care le-au introdus ilegal prin contrabandă pe teritoriul Republicii Moldova.

Potrivit rezultatelor acțiunilor de urmărire penală și a măsurilor speciale de investigație, s-a stabilit că substanțele chimice erau păstrate de către membrii grupării într-un depozit din municipiul Bălți, fiind comercializate diferitor persoane.

În rezultatul perchezițiilor efectuate astăzi, 29.03.2018, de către PCCOCS în comun cu ofițerii SIS, au fost depistate și ridicate substanțele chimice deținute ilegal de către infractori și anume, mercur în cantitate de aproximativ 20 de kg, cu valoarea estimată la circa 10 milioane de lei.

Totodată, procurorii PCCOCS au reținut 2 membri activi ai grupării criminale, cu vârste cuprinse între 60 și 64 de ani, originari din Republica Moldova.

Dacă vor fi găsiți vinovați pentru săvârșirea infracțiunilor de încălcare a regulilor de circulație a substanțelor toxice și contrabandă în proporții deosebit de mari făptuitorii riscă pedeapsă cu închisoare de la 3 la 10 ani.

În continuare se întreprind măsuri speciale de investigații și de urmărire penală în scopul dezmembrării definitive a grupului criminal organizat și acumularea probelor pertinente în privința complicilor.