Comisia Europeană, autoritățile naționale din domeniul aviației civile din statele membre ale UE și care aplică prevederile Acordului privind spațiul aerian comun european, inclusiv Republica Moldova, au adoptat “Declarația de la Helsinki”, care urmărește să asigure operațiunile avansate de exploatare în siguranță a dronelor civile. Declarația a fost susținută în cadrul Conferinței la nivel înalt privind dronele din 23 noiembrie 2017.

Potrivit publika.md, prin adoptarea acestei declarații, părțile interesate s-au angajat să lucreze în paralel și cu o cooperare maximă în vederea stabilirii reglementărilor la nivel național privind utilizarea în siguranță a dronelor civile, care să fie aplicate imediat ce Comisia Europeană va adopta cadrul comunitar unic în domeniu.

În decembrie 2015, Comisia Europeană a propus crearea unui cadru la nivelul întregii UE pentru drone, ca parte a strategiei sale privind aviația. CE a prezentat o propunere legislativă care să permită stabilirea unor norme și standarde tehnice obligatorii pentru operațiunile cu drone. Se așteaptă ca Parlamentul European va oferi un aviz oficial privind normele tehnice de utilizare a dronelor în primele luni ale anului 2018, astfel încât Comisia să adopte reguli concrete în cursul anului viitor.

Standardele UE se vor baza pe principiul că aparatele de zbor pilotate de la distanță (dronele) trebuie să asigure un nivel de siguranță echivalent cu cel al operațiunilor aviatice cu echipaj uman și un control strict în ceea ce privește protecția datelor și a vieții private. Concomitent, Agenția Europeană de Siguranță a Aviației va demara elaborarea de standarde specifice la nivelul UE pentru aeronavele pilotate de la distanță.

Este de menționat că, Autoritatea Aeronautică Civilă a Republicii Moldova va fi asistată în procesul de integrare în condiții de siguranță a sistemelor de aeronave fără pilot în spațiul aerian național de către un grup de experți internaționali din cadrul Asociației Internaționale a Autorităților pentru Reglementarea Sistemelor fără pilot (JARUS).